Castratie, geen standaard advies

 

Castratie, geen standaard advies

Castratie/sterilisatie bij reuen en teven, een onderwerp waarbij ik vaak het gevoel krijg dat ik moet concurreren met dierenartsen. Wel castreren vs niet castreren. Een keus die echt heel erg wel overwogen gemaakt moet worden.

Zonder dat ik iemand tegen het zere been wil schoppen moet het toch echt van mij hart. STOP ✋🏻 met het standaard adviseren van castratie voor elke hond. Stop met standaard castratie adviseren bij :

- zogenaamd dominante honden
- Honden die druk zijn en aan de lijn trekken
- Honden die uitvallen aan de lijn
- Honden die rijen op andere of voorwerpen
- Honden met een puspiemel
- Omdat de fokker het afdwingt
- Als standaard ingreep

Er is geen one size fits all. 👈🏻

Kijk eerst naar de achterliggende emotie. Wat kun je daar aan doen. Kijk ook eens naar natuurlijke supplementen op maat. Misschien kun je daar al iets mee oplossen. Schakel een bijgeschoolde Hondengedragsdeskundige in.

Stop al helmaal met castratie van opgroeienden jonge reuen en teven. Die hormonen zijn er niet voor niets. Het standaar advies om te castreren moet echt eens stoppen. Ik zie regelmatig honden die al voor zes maanden gecastreerd worden op advies van een dierenarts of teven voor hun eerste loopsheid , om “ druk “ gedrag tegen te gaan, of omdat de hond anders dominant zou worden. Of gewoon omdat....

Dierenartsen en goed opgeleide gedragsdeskundige zouden moeten samenwerken. En niet tegen elkaar moeten werken. Elk jaar opnieuw leer ik bij over dit onderwerp. Ik heb door de jaren heen mogen leren van zoveel deskundigen en experts. Uren aan les heb ik er op zitten van mensen over heel de wereld, echte knappe koppen die weten waar de over spreken. En nog valt er zoveel te leren.

Wil je jouw hond laten castreren? Ga dan eens een gesprek aan bij een bijgeschoolde gedragsdeskundige en ga niet alleen maar op advies van je dierenarts af. Ja, er zijn geweldige dierenartsen die hier wel echt goed mee omgaan. Maar er zijn er nog echt te veel die te pas en te onpas castratie adviseren.

Dat het bij de hond van de buurman goed ging, of bij al je eerdere andere honden of bij welke hond dan ook wil dat nog niet zeggen dat het voor jouw hond ook zal werken. Nogmaals, er is geen one size fits all.

Stop! Denk eerst na, laat je goed inlichten. En als je echt alle goed onderbouwde feiten op tafel hebt, dan en alleen dan kan je een weloverwogen keus maken. Castratie is nooit zwart of wit, maar wel definitief. Ik ben zeker niet anti castratie! Wel denk ik dat we bewuster om moeten gaan met dit onderwerp.

Er zijn honden bij wie het prima uitpakt. Maar ook honden bij wie het echt voor geëmmer zorgt. Daarnaast wil ik er wel aan toevoegen dat als het voor het welzijn van de hond beter is je natuurlijk gewoon moet castreren. Maar ook dit kan onder begeleiding van een professional. Team work makes dreamwork 💪🏻

Wat voor mij het belangrijkste is, is dat het welzijn van de hond altijd voorop zou moeten staan. Waar wordt de hond beter van? Thats the question.

Hier een fijn artikel over castratie:

https://www.facebook.com/lighttowndogs/photos/a.2587985761436069/2748715918696385/?type=3

En deze gaat over dominantie:

https://www.facebook.com/lighttowndogs/photos/a.2587985761436069/2896396037261705/?type=3

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten Lighttown Dogs

🍀 P.s ik heb speciaal voor jullie een GRATIS e-book geschreven voor een betere band en een gelukkigere hond. Deze kun je makkelijke downloaden op mijn website.

———————-

Bron: 🌐 Heb jij advies nodig bij het opvoeden van je hond of wil je meer informatie over mijn bedrijf? Dan kun je terecht op mijn site: www.lighttowndogs.nl