Kunnen een hond en kat aan elkaar wennen?

 

Een hond en kat samen in één huishouden. Of dat goed gaat, hangt o.a. af van hun karakter en ervaring met andere dieren. Maar als je de introductie met geduld en juiste begeleiding aanpakt, vergroot je de kans van slagen. Want alhoewel ze elkaars taal niet verstaan, kunnen honden en katten best vrienden worden.

Zou mijn huisdier met een hond of kat samen kunnen leven?

Als we graag een hond of kat als extra huisdier in huis willen verwelkomen, zien we de mogelijkheden vaak zonnig in. Het is logisch dat je enthousiast bent, maar bedenk dat de veiligheid en het welzijn van je huisdier voorop staat. Probeer eerst eens in te schatten of hij samen met een hond of kat kan samenleven. Hoe reageert hij bijvoorbeeld doorgaans op andere dieren? En hoe is zijn karakter? Bij een zeer waakse hond die zijn territorium en baas fel verdedigt, is de kans dat hij een huistijger zal accepteren klein. En heb je een angstige kat, dan is een hond in huis mogelijk een blijvende stressfactor.

Kies een goede match

Heeft je huisdier een zeer nieuwsgierig karakter, dan biedt dat natuurlijke kansen. Toch geeft het nog geen zekerheid dat hond en kat elkaar zullen verdragen. Vergroot jullie kansen door het kiezen van een goede match, karakter en leeftijd spelen hierbij een grote rol. Want alhoewel een senior niet per sé bij een senior geplaatst hoeft te worden, is een drukke stuiterbal vaak te heftig voor een rustig oudje. En alhoewel puppy’s en kittens makeklijker aan nieuwe dingen wennen, is bij een volwassen hond of kat het karakter al duidelijk. Bovendien kun je een volwassen dier adopteren dat al ervaring heeft met honden of katten. Dat maakt de kans op een succesvolle introductie nog groter.

De introductie voorbereiden

Eindelijk is het dan zover; je nieuwe hond of kat is in aantocht! Het is goed te beseffen dat de introductie in stappen gaat. Een paar dingen die je kunt voorbereiden:

 • Check vooraf of je nieuwe huisdier gevaccineerd is en preventieve behandelingen tegen parasieten als vlooien, wormen en teken heeft gehad.
 • Zorg dat je hond en kat tijdelijk in aparte kamers kunnen verblijven.
 • Kies een neutrale plaats in huis waar de eerste kennismakingen plaats zullen vinden; zorg dat dit een rustige kamer is.
 • Maak de betreffende kamer grondig schoon.
 • Zorg dat in de ‘eigen kamers’ alles staat wat honden en katten nodig hebben.
 • In de neutrale kamer creëer je rust- en schuilplekjes voor beide dieren. Daarbij geldt dat katten graag hoog zitten.
 • Leg ook in de neutrale kamer honden – en kattenspeelgoed neer.

 

Nieuw huisdier eerst alleen door het huis laten lopen

Je uiteindelijke doel is dat je hond en kat het samen goed kunnen vinden. Maar de eerste kennismaking kan voor beide dieren stressvol zijn. Voor de één komt er een indringer binnen en de ‘nieuweling’ moet niet alleen wennen aan een nieuw dier, maar ook aan een compleet nieuwe omgeving. Daarom is het goed dat je je nieuwe viervoeter eerst even alleen door het huis laat lopen. Zo kan hij in alle rust de nieuwe luchtjes opsnuiven en de boel verkennen.

 

De eerste kennismaking

Omdat je nooit zeker weet hoe je hond op een kat zal reageren, ook niet als je hem al jarenlang kent, houd je hem tijdens de allereerste kennismaking het best aan de lijn. De introductie laat je slechts een paar minuten duren, anders is het voor de dieren misschien te stressvol. Als de dieren al tijdens de eerste keer rustig blijven of worden, zet je de volgende stap:

 

 • Aai de dieren om en om zonder je handen te wassen; zo vermengen hun geuren zich.
 • Dwing je kat en hond niet om te blijven als één van hen wegloopt.
 • Geef je kat en hond tegelijkertijd een snack. Zo koppelen ze een positieve ervaring aan de ontmoeting met de ander.
 • Leid beide dieren af met een geluid of een speeltje als bij één van de twee de spanning oploopt.

 

Blijf zelf rustig

Bewaar zelf de kalmte en blijf op een rustige toon tegen je hond en kat praten. Dit is een heel belangrijk punt. Het is immers voor de dieren zelf al spannend genoeg. Als hun mens zich dan ook nog opwindt, zullen de dieren angstig worden. Want zeker in een situatie die voor hen totaal onbekend is, zullen ze aan jou proberen af te leiden hoe ze deze moeten interpreteren. En alhoewel wij super-enthousiasme als een positief signaal zien, kunnen honden en katten dit gemakkelijk verwarren met negatieve spanning.

 

Laat je huisdieren niet alleen

Laat je dieren tijdens de gewenningsperiode niet alleen in één kamer, nooit. Ook niet om even snel iets uit een andere kamer te pakken. Dit betekent overigens niet dat je er continu ‘bovenop’ moet zitten. De eerste paar keer is dit wel verstandig, maar daarna is het juist belangrijk om iets alledaags in de kamer te gaan doen. Natuurlijk houd je de twee dan wel in de gaten. Maar door je dagelijkse klusjes op te pakken, wordt het andere dier eerder als onderdeel van de dagelijkse gang gezien.

 

Hoe lang duur de kennismakingsperiode tussen hond en kat?

Hoe lang de kennismakingsperiode zal duren, verschilt per duo. Maar ga in ieder geval uit van een aantal maanden met dagelijkse ontmoetingen. De kat in kwestie zal een vertrouwensissue hebben; de andere viervoeter is van nature eerder een bedreiging dan metgezel. En daarmee moet hij nu opeens samenleven! Geen wonder dat de kat tijd nodig heeft om te snappen dat de hond geen gevaar is. En dat is ook pas mogelijk als de hond hem niet (meer) als snack of speelgoed ziet. Tegelijkertijd moet hij leren dat de huistijger niet betekent dat hij minder aandacht of voeding krijgt. Daarbij is een schone taak voor jou als baasje weggelegd. Pas als de twee snappen dat de ander geen nadelen oplevert, zal het stressniveau dalen.

 

Let goed op de lichaamstaal tijdens de introducties

“Honden en katten kunnen niet praten maar zeggen heel veel”.

Ook als je hond en kat samen in een kamer verblijven zonder elkaar aan te vallen, wil dat nog niet zeggen dat ze zich bij elkaar kunnen ontspannen. De lichaamstaal van je dieren vertelt hoe ze zich echt voelen. En daarbij kan een kleine nuance al een wereld van verschil betekenen. Verdiep je daarom vooraf goed in de hondentaal en kattentaal, zodat je geen signalen mist.

 

Reële verwachtingen

Soms worden een hond en kat de beste maatjes. Stiekem is dat natuurlijk waar je als baasje op hoopt. Gezellig samen in de mand, op de bank. En misschien zelfs een kat die jullie uitlaatrondjes meeloopt. En dat kan inderdaad gebeuren. Is het niet na de wenperiode, dan misschien wel na een paar jaar. De behoefte aan nabijheid kan bij huisdieren immers ook veranderen. Toch is het ook  mogelijk dat je dieren elkaars aanwezigheid uiteindelijk dulden, geen stress meer van elkaar ervaren, maar dat het daarbij dan ook blijft. En dat is prima, zo lang ze elkaar maar niet ongelukkig maken.

 

Wat als het niet goed gaat tussen hond en kat?

Dat het niet bij de eerste introductie goed gaat tussen je hond en kat, is geen reden tot paniek. De dieren hebben tijd en begeleiding nodig. Toch kan het gebeuren dat je dieren ook na een ruime kennismakingsperiode elkaar als dreiging en/of prooi blijven zien. Besef overigens dat sommige dieren een half jaar nodig of zelfs langer nodig hebben om te wennen. Eventueel kan een gedragsdeskundigen jullie helpen.

Mocht het uiteindelijk niet lukken tussen de twee, ga dan op zoek naar een geschikt nieuw thuis voor het huisdier dat er als laatste bij is gekomen. Want hoe verschrikkelijk dit afscheid ook is, je kiest altijd in het belang van je dieren, ook hierbij. En je hond en kat een leven lang stress bezorgen, is het laatste wat je wilt.

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine