Geen uitzondering voor raspups bij import uit buitenland

 

15-09-2015 12:17

Datum bericht: 10 september 2015

Op 9 september heeft staatssecretaris Dijksma in een brief antwoord gegeven op vragen van de Tweede Kamer over een legaal en gezond fokbeleid.

De VVD heeft eerder vragen gesteld over de zogenaamde "15-weken eis". Vanaf 29 december 2014 mogen honden, katten en fretten niet meer ongevaccineerd, en dus pas vanaf de leeftijd van 15 weken, Nederland binnenkomen. Hiermee kan een vaccinatie tegen rabiës bij de import en export van dieren worden gegarandeerd. Voor mensen die (ras)honden uit het buitenland willen halen, heeft deze regelgeving als nadeel dat de socialisatie van de pups voor een groot deel door de (buitenlandse) fokker gedaan moet worden. De VVD gaf aan dat dit proces door de 15-weken eis ernstig verstoord wordt. Met name bij hondenrassen die in Nederland weinig voorkomen en waarbij import uit het buitenland vaker plaatsvindt, zou dit de import kunnen beperken en daarmee ook de invoer van nieuwe bloedlijnen.

 

De VVD heeft daarom aan de staatssecretaris gevraagd of zij wil kijken naar een oplossing in overleg met de sector.

De staatssecretaris heeft in haar brief aangegeven dat aan dat een onderscheid naar gelang het hondenras niet te verdedigen is. Ook zal dat de handhaving onnodig bemoeilijken. Voor de genenpool is het niet nodig om pups onder de 15 weken te importeren. Fokkers kunnen namelijk ook een oudere pup importeren, een teef in het buitenland laten dekken, outcross toepassen of, indien het niet anders kan, sperma importeren.

Met betrekking tot de socialisatie geeft staatssecretaris Dijksma aan dat pups ook gekocht kunnen worden bij buitenlandse fokkers die wel aandacht besteden aan socialisatie. Dit vergt voor een fokker nader onderzoek en intensiever contact met de fokker in het buitenland, maar hoeft geen belemmering te vormen. De staatsecretaris ziet daarom geen reden om het beleid hieromtrent aan te passen.

(bron: Rijksoverheid - Beantwoording Kamervragen)