Het opvoeden van een puppy is net zo zwaar als het opvoeden van een kind

 

Droom je altijd al van je eigen Toller? Denk er nog maar eens goed over na of je een pup wil. Zeker als je hoort van dit onderzoek.

Ik ben zo moe

Want een puppy, dat is veel werk. Uit onderzoek van AniCura Nationaal Huisdierpanel waar 1500 mannen en vrouwen aan meededen, blijkt dat maar liefst 60 procent van de baasjes de opvoeding van een puppy net zo zwaar vindt als de opvoeding van een baby. Ze. Zijn. Net. Zo. Moe. Als. Kersverse. Ouders.

Dat een hond ook de nodige aandacht vraagt, blijkt wel uit de cijfers. Zo maakt 41 procent van de hondeneigenaren zich soms zorgen over de opvoeding, 38 procent over de gezondheid en 37 procent over de omgang met andere honden. Maar, net zoals met kinderen: het verrijkt wel je leven. Je krijgt er liefde voor terug en dat is uiteindelijk wat telt, toch? Die wallen verdwijnen wel weer… Die slaap komt wel weer… Die tijd voor jezelf… Ook. Maar goed. Vergeet dit nu niet als je twijfelt of je een doggy in huis neemt.

Even wachten

Kijk, het is misschien wat gek om kinderen met honden te vergelijken, maar je kunt je er wel iets bij voorstellen. Een baby moet elke drie uur de fles of de borst en heeft om de paar uur een vieze luier. Dat geldt ook voor een kleine pup: die moet elke paar uur uit, wat eten of wat drinken. En dat merk je aan alles. Bijna de helft van de mensen met een hond zou zelfs niet meer voor een pup kiezen, maar voor een oudere hond, of zelfs helemaal geen hond meer aanschaffen. En waarom? Omdat het gewoon behoorlijk zwaar is én het veel mensen tegenvalt. Bij een baby weet je na negen maanden zwangerschap toch wel iets beter wat je te wachten staat. Mensen denken vaak dat ze een hond ‘er even bij doen’. Maar nee.

Hoe schattig zo’n minipup er ook uitziet… Schijn bedriegt. Ze kosten je geld, tijd en moeite. En ja, je krijgt er een hoop voor terug. Maar denk dus niet dat het makkelijker is dan een baby.

BY LIVIA TER BORGH