Gevaren en aandachtspunten huisdiereigenaren in december

 

Ondanks we door Covid-19 niet in grote gezelschappen samen de feestmaand december kunnen doorbrengen hopen wij natuurlijk dat iedereen het zo gezellig mogelijk kan maken met de mensen en dieren om je heen. In december blikken velen van ons terug op het afgelopen jaar. Waar je dankbaar voor bent en wat je bereikt of overwonnen hebt. December staat ook in het teken van cadeautjes en lekker eten en knallend het jaar afsluiten en het nieuwe inwijden.

 

Helaas schuilen achter dat lekkere eten en vuurwerk ook risico’s voor onze huisdieren.

 

Feestdagen Sinterklaas en Kerst

Lekker voor mensen, giftig voor dieren

  1. Chocolade is giftig voor veel huisdieren. Met name honden, maar ook andere huisdieren, worden regelmatig met spoedeisende klachten naar de dierenarts gebracht. Uw huisdier kan erg ziek van chocolade worden en er in zeer ernstige gevallen zelfs aan overlijden! Zorg dus dat u chocoladeproducten op een voor uw dier onbereikbare plaats zet. 
  2. Ook druiven, rozijnen en macadamianoten zijn giftig voor honden. Let dus op met producten waar deze zaken in verwerkt zitten, zoals kerststol en oliebollen met krenten.
  3. Avocado is giftig voor vrijwel alle dieren.
  4. Alliumsoorten (uien, knoflook, bieslook en prei) zijn vooral giftig voor honden en katten, maar kunnen bij knaagdieren en konijnen ernstige darmproblemen geven.

Mocht uw dier zich toch tegoed doen aan bijvoorbeeld chocolade, neem dan altijd contact op met uw dierenarts.

Niet teveel extraatjes
Een ander risico van de feestmaand december is dat men zijn huisdier teveel wil verwennen. Als we met de feestdagen zelf allerlei lekkernijen op tafel zetten, dan vinden we eigenlijk dat onze huisdieren ook wel iets extra’s mogen. Vooral honden zijn meesters in het zo lief mogelijk bedelen. Er zijn echter steeds meer huisdieren die lijden aan overgewicht. Natuurlijk kunt u uw huisdier best eens iets extra’s geven tijdens de feestdagen. Kies dan wel voor verantwoorde tussendoortjes. Geef extraatjes bij voorkeur in de voerbak om bedelgedrag te voorkomen. Houd bij het geven van het dagelijkse voer rekening met de extraatjes die uw dier op heeft. Zo voorkomt u dat uw huisdier, net als veel mensen, na de feestdagen op dieet moet!

 

Oud&nieuw – vuurwerk

Heel wat huisdieren, vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk en soortgelijke harde geluiden. Naast de angst kan vuurwerk ook gevaarlijk zijn voor huisdieren. Ze kunnen (o.a. tijdens uitlaten) nieuwsgierig worden en willen snuffelen aan vuurwerk dat afgestoken is en zo te dichtbij zijn wanneer het ontploft met gevolgen vandoen.

 

Angst

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met de overlevingsdrang. Vrijwel ieder dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere. Dit kan liggen aan het ras, maar ook socialisatie en bepaalde gezondheidsproblemen kunnen bijdragen aan angst voor (harde) geluiden. Wanneer er herhaaldelijk ‘nare’ ervaringen zoals schrikken plaatsvindt kan deze angst in een fobie ontwikkelen waarbij niet alleen geluid de angst (paniek, rillen, schuilen) kan triggeren, maar ook de flitsen, trillingen of geur van het afgestoken vuurwerk. 

 

Voorzorgsmaatregelen

Hoe eerder wordt gestart met de dieren te laten wennen aan dergelijke situaties zoals oud&nieuw hoe beter de hond kan omgaan met de harde knallen e.d. Op de dag zelf kan de hond eerder worden uitgelaten vóórdat het afsteken toegestaan is en er zijn oorbeschermers beschikbaar voor honden. Ook hier zou de hond aan gewend moeten raken, zodat deze niet direct van de kop af wordt gehaald.

 

Bron en meer informatie is te vinden op de website van de LICG.