Ballen gooien: onschuldig plezier of volop verslavend?

 

14-10-2018 12:33

Als je je hond elke dag laat rennen, maar hij is nog steeds overmatig opgewonden, nerveus, rusteloos, vernielzuchtig of verveeld, lees dit dan.

Regelmatig naar het park om achter een bal aan te jagen lijkt misschien een goede manier om een deel van de energie van je hond te verbruiken. Maar denk goed na over de impact die het op hun levenskwaliteit heeft. Overbelasten van je pup in elke vorm is zowel psychisch als fysiek schadelijk.

Waarom we ballen gooien

Veel hondenbezitters veronderstellen betrekkelijk gemakkelijk, dat een fysiek uitgeputte hond een gelukkige hond is. En de snelste en meest eenvoudige manier om dit doel te bereiken is, door met ons dier een balgooispel te doen. En zo laten we dagelijks onze honden zich het schompes lopen, zonder rekening te houden met wat ze eigenlijk nodig hebben. Balletjes laten halen vraagt niet veel training: achtervolgen is een instinctieve drive die alle honden bezitten, omdat ze erop ingesteld zijn om beweging te detecteren zodat ze kunnen najagen, grijpen en daarmee zorgen voor overleving. Als je dat begrijpt, kijk dan eens naar straathonden en hoe vaak zij rennen en najagen tegenover dat ze lopen en rusten. Het eerste gebeurt minimaal, wanneer honden een keuze krijgen.

Psychische schade

Wanneer we onze honden elke dag een bal laten achtervolgen, worden vecht- of vluchthormonen (adrenaline en cortisol) vrijgegeven in hun lichamen als een middel om de spierkracht te stimuleren om hen te helpen bij het vangen van de prooi. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen een gesimuleerde jachtervaring (najagen van de bal) en een natuurlijke. Wanneer de prooi gevangen en opgegeten zou zijn, zou een hond typisch een aantal uren gaan slapen om de verhoogde hormoonniveaus te laten afnemen. Wanneer een hond echter wordt uitgedaagd om keer op keer de bal te halen, zonder rust, dan kan het dagen duren om de bijbehorende hormonen af te laten breken en het lichaam te doen verlaten. Dit creëert een situatie van chronische stress, die leidt tot verlies van hersencellen en een verminderd vermogen om om te gaan met de wereld om hen heen.
Het idee dat een gelukkige hond er één is met een uit z'n bek hangende tong, die nu een dag van in huis slapen voor zich heeft, is fundamenteel onjuist. De waarheid is dat een hond niet goed kan slapen met zulke hormonen die door z'n lichaam razen. En een hond heeft meer slaap nodig dan je misschien denkt. Bovendien, als een hond al bang is om alleen gelaten te worden, zal deze combinatie van angst en adrenaline hun situatie alleen maar ondraaglijker maken.

Lichamelijke schade

Jonge honden zijn bijzonder kwetsbaar voor onomkeerbare schade door het vroeg in hun leven overbelasten van hun onderontwikkelde spier- en skeletsystemen. Spiersterkte wordt opgebouwd door te lopen: een wandelpas is een vier-stappen gang waarbij elke poot de grond afzonderlijk raakt. Sterkte wordt geleidelijk opgebouwd door de duur van de wandelingen te verlengen naarmate ze door hun jonge levensfases vorderen.   Oudere honden zijn veel meer vatbaar voor gescheurde kniebanden en nekbeschadigingen door herhaalde belasting. Om deze te laten herstellen is meestal kostbaar en ook erg pijnlijk.

Alternatieven

We moeten begrijpen wat ze echt nodig hebben: de focus verleggen van straffe lichamelijke oefening naar stressreducerende activiteiten die hen een mentale uitdaging geven. Er zijn veel manieren om je hond te oefenen zonder hem fysiek uit te putten. Door de nadruk te leggen op mentaal stimulerende activiteiten, zoals loslopen, brokjes zoeken en ander neuswerk, laten we onze honden zich als honden gedragen en verzekeren we dat ze opgroeien tot goed aangepaste en gezonde dieren. Honden zijn nieuwsgierig van nature en houden ervan om te onderzoeken. We zouden op deze principes moeten voortbouwen. Langzame, loslopende wandelingen laten je hond de vrijheid om zich te bewegen en zijn/haar omgeving te verkennen. De mentale stimulatie die wordt verkregen door snuiven is van vitaal belang omdat het stress vermindert en vertrouwen en copingvaardigheden verbetert.

Een uitdaging voor de verslaafden

Berg de werpspeeltjes twee weken weg. Vervang ze door langere, langzame wandelingen, die je honden de gelegenheid bieden om te stoppen en te snuffelen, ga naar het park, vind een rustplaats en laat de wereld aan je voorbij trekken. Doe thuis zoekspelletjes met lekkers, binnen of in de tuin. Maak eerst een gemakkelijk zoekparcours en verhoog de moeilijkheid naarmate hun zoekvaardigheden toenemen. Als de beschikbare ruimte krap is, of als je het zoekgebied wilt beperken, neem dan een deken en vouw/rol daar brokjes in. Het is niet nodig om je hond hiervoor op te jutten, zet gewoon de zoekopdracht op en laat ze het plezier ervan ontdekken.

Onze voorspelling is een hond die:
- kalmer
- gelukkiger
- minder nerveus
- gemakkelijker te trainen en
- meer berustend is.

Christine Ford/Helen Moore, Wholesome Canine, 27-09-2017.
https://wholesomecanine.ca/blogs/news/fetch-innocent-fun-or-full-on-addiction