Aanschaf 2e hond

 

Waar moet u op letten als u nog een hond erbij wilt?

 

Meerdere honden in huis is heel gezellig. Een kameraadje voor uw dierenvriend is toch harstikke leuk? In de meeste gevallen levert dit geen problemen op, maar het kan ook heel anders zijn. Daarom is het belangrijk dat u er niet te luchtig over denkt. Bij een tweede of zelfs derde hond komt van alles kijken en moet u rekening houden met verschillende factoren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de oude hond er helemaal niet op zit te wachten. Jarenlang heeft hij zijn eigen speeltjes, slaapkussen en baas helemaal voor zichzelf gehad en plotseling moet hij alles delen. Het kan ook goed gaan. Een hond erbij kan een echte  verrijking zijn.

Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet waar u op moet letten wanneer u aan een tweede hond begint:

- Het is belangrijk dat hij goed luistert naar de basiscommando’s, vooral voordat de andere hond erbij komt.

- Zorg dat de behoeftes overeenkomen. Bij een hond die van lange afstanden lopen houdt, is het lastig om een hond te combineren die maar kleine afstanden kan lopen.

- Train de honden in het begin apart. Plan dagelijks voor de basisopvoeding een uur per hond.

- Honden voeden elkaar in zekere zin een beetje op. Ze doen hun soortgenoot in ieder geval snel na. Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt

- Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.

- Haal van alle spullen een tweede exemplaar. Denk hierbij aan speeltjes, slaapkussens of voerbakken.

- Geeft de honden vanaf het begin gelijke aandacht.

- In het begin is het beste om ze apart mee te nemen voor een wandeling. Zo kunnen jullie goed kennismaken en hebben jullie alle aandacht voor elkaar. Als dat goed gaat, kunt u beide honden tegelijk uitlaten.


Wie past bij wie?
De meeste harmonie vindt u meestal tussen een reu en een teefje. Als beide ongecastreerd zijn, is het misschien wel nodig om ze te scheiden tijdens de loopsheid. De geur van een loops teefje is een constante bron van stress voor een reu.
 
Een groep van hetzelfde geslacht kan prima met elkaar gaan, maar dit kan ook voor problemen zorgen. Reutjes kunnen vaak blijven strijden om hun plek in de rangorde en wanneer twee vrouwtjes strijdt krijgen, dan gaat dit meestal er hard aan toe. Soms loopt dit zo uit de hand dat een trainer ingeschakeld moet worden of dat de twee zelfs voor goed gescheiden moeten worden.
 
Twee honden of puppy’s tegelijk in huis halen is een hele opgave en wordt daarom ook vaak afgeraden. De opvoeding van één hond kost al veel tijd, energie en geduld. Met twee honden is dit bijna niet te doen. Wanneer een jonge bij een oude hond komt wonen, kan de pup veel leren van zijn oudere soortgenoot. Dit een goede combinatie mits de oudere hond zijn basiscommando’s kent. Voor een goede onderlinge band tussen de honden en de baas moet vanaf het begin al veel interactie zijn, zo dient de mens als roedelleider.
 
Als u twee volwassen honden neemt kunnen geslacht, karakter en castratie doorslaggevende factoren zijn. Maar het is goed te doen als de hond die er al was alle basiscommando’s beheerst. Toch hebben de honden dan ook aparte training nodig.
 
Kortom twee honden gaat prima mits u op de verschillende factoren let en niet te overhaast te werk gaat. Denk dus goed na voordat u aan een tweede hond begint, want als twee honden elkaar niet liggen kan dit nare consequenties hebben.
 
Bron: Hart voor Dieren

Zie ook: https://hartvoordieren.nl/een-tweede-hond-erbij/